Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

15.06.2009Prijatelji iz RC Pursat gradijo toaletne prostore

Prijatelji iz RC Pursat gradijo toaletne prostore

Prijatelji iz RC Pursat, ki so se obvezali v skupnem projektu zgraditi toaletne prostore (stranišča) so začeli z gradnjo. Poleg tega so naredili (zabetonirali) tudi betonski vhod s stopnico na šolsko verando.

(za vse, ki se jim zdijo to male stvari naj na kratko opišemo razmere, da na lokaciji ni električne energije ali tekoče vode, tako da je vsaka takšna stvar prava pridobitev saj je narediti karkoli precej teže kot v  civiliziranem svetu)


10.06.2009Šola ima popolnoma postavljeno in zaključeno streho

Šola ima popolnoma postavljeno in zaključeno streho Še ena fotografija slovenske čebelarske šole iz zadnjeih dveh tednov, katere gradnja in urejanje se počasi  končuje.

25.05.2009Čebelarska šola je dobila novo podobo

Čebelarska šola je dobila novo podobo Še pred začetkom monsumskega obdobja so prijatelji iz Rotary kluba Pursat poskrbeli, da so se izvedla dela na strehi. Dogovorili smo se, da z denarjem, ki smo ga poslali poiščejo in nabavijo glineno opeko za streho, saj smo želeli da se šola zgradi iz naravnih materialov, ki imajo dolgo življensko dobo. Uspelo jim je in sedaj so dela na šoli skoraj končana.

14.01.2009Članek iz časopisa Rotarijec

V prvi številki Rotarijca 2009 smo objavili članek o projektu Slovenske čebelarske šole v Kambodži. Poimenovali smo ga tudi  - " BEE TO BE ". Namen je bil seznaniti slovenske Rotarijce s projektom, da se projektu pridružijo in ga tako ali drugače tudi podprejo.


13.01.2009Pomembna je tudi čebelja paša blizu panjev

Pomembna je tudi čebelja paša blizu panjev V času, ko ni veliko medonosnih rastlin je dobro imeti v bližini panjev razstline, ki cvetijo. Korist je večplastna. Čebelar zasluži s pridelkom, ki ga pobere, požanje, hkrati pa ima korist tudi s strani čebelic.

  <  [ 1-10 ]  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  [ 21-24 ]  >