Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

01.12.2008Poizkusna priprava zemlje za sejanje

Poizkusna priprava zemlje za sejanje

Po treh letih sem ugotovil, da ko požanjejo riž naši vrli Kambodžani na polja razen redkih izjem ničesar ne posadijo ampak se po njih prosto pasejo krave.
Odločili smo se da testno  pri nasem čebelarju Thi-ju preorjemo hektar dva zemlje in zasejemo s sončnicami, sojo belo, sojo črno, sezam in se kar lepo število semen pritovorjenih iz Slovenije.....bomo videli kaj bo, če vsaj ena vrsta semena uspe nismo zaman tega storili, je pa jasno kup dela, problemov, zapletov...
Nismo računali na krave, kar pomeni da bomo morali ograditi nase poskusne posevke....
Traktor, oziroma multikultivator za oranje  nam je podaril Romunski prijatelj Viktor.

Soti s plugom, ki ga je doniral Romunjski prijatelj, pripravlja njivo za poizkusno sejanje različnih kultur (predvsem sončnic, soje,...)


01.12.2008Napredek pri izgradnji šole

Napredek pri izgradnji šole Po dolgem času, ko se je monsum polegel, se dela na šoli počasi nadaljujejo.

28.11.2008Prva slovenska matica se je rodila v Kambodži !!!

Prva slovenska matica se je rodila v Kambodži !!! Pa se je zgodilo! Prva slovenska matica se je rodila v Kambodži !!!

Čestitamo Tomažu in ostalim!

24.11.2008Voda še vedno ni odtekla

Voda še vedno ni odtekla Zemlja je še vedno namočena. Upamo, da bo voda čim prej odtekla, da bomo lahko začeli z deli.

15.11.2008Bong- ova hči ne pozna strahu

Bong- ova hči ne pozna strahu V času poplav so čebele na eni od lokacij pri Bongu končale kar v hiši ob oknu. Hčerka se jih ne boji. Le tako jih je bilo mogoče rešiti. Prve družine so bile naseljene kar v panj od Apis mellifere.

  <  [ 1-10 ]  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  [ 21-24 ]  >