Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

18.02.2008Divje čebele - tudi v razpoki debla

Divje čebele - tudi v razpoki debla Divje čebele si najdejo prebivališče tudi v razpoki debla. Ni možnosti ropanja s strani človeka, razen če bi podrl drevo - kar pa bi tudi bilo možno...če le ni predebelo...

13.02.2008Tradicionalna poroka

Tradicionalna poroka Tradicionalna poroka je trajala 3 dni. Bila je čudovita, zelo barvna in ljudje so bili zelo prijazni. Poroko so posvetili tudi menihi, budisti iz Khamrona.

Hvala Tomaž in Srenjan za povabilo!

12.02.2008Prijatelj, vodja projekta Tomaž Oštir se je poročil

Prijatelj, vodja projekta Tomaž Oštir se je poročil Prijatelj, vodja projekta Tomaž Oštir se je poročil z gospodično iz Pursata, Srey Nhanh oz. "Srenjan", s katero sta več let prijateljevala.

Želimo vama veliko sreče in ljubezni!

10.02.2008Sestanek v Rotary klubu Pursat

Sestanek v Rotary klubu Pursat Sestanek s prijatelji rotary kluba Pursat je potekal v prijetnem vzdušju. Predstavili so nam projekte ki so jih že izvedli, jih izvajajo in projekte ki jih še planirajo. So zelo aktiven klub. V debati o projektu o čebelarski šoli v Kambodži sta prijatelja Bong in Soknay iz RK Pursat zagotovila, da bosta donirala zemljo v brezplačno uporabo za šolo za naslednjih 25 let.

10.02.2008Obisk pri prvem kamboškem čebelarju Sotiju

Obisk pri prvem kamboškem čebelarju Sotiju Soti je eden prvih Kamboških čebelarjev, ki jih je Tomaž izučil čebelarjenja. On je prvi, ki mu je uspelo samostojno obdržati in "prezimiti" čebele čez monsum. Soti bo letos prišel v Slovenijo na izobraževanje, da si pogleda kaj je "pravo" čebelarjenje.

  <  [ 1-10  11-20 ]  21  22  23  24  >