Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

23.08.2010Naliv je poškodoval šolo

Naliv je poškodoval šolo Prijatelj Soknay nam je poročal, da je bila šola zaradi močnih nalivov 17.avgusta 2010 poškodovana.

27.02.2010Ustanovna skupščina Kamboške Čebelarske zveze

Ustanovna skupščina Kamboške Čebelarske zveze Udeleženci ustanovitvene skupščine ČEBELARSKE ZVEZE KAMBODŽE.

26.02.2010Na sedežu ČZ Kambodže je potekalo prvo dvodnevno izobraževanje

Na sedežu ČZ Kambodže je potekalo prvo dvodnevno izobraževanje Izdelane panje je poslikal naš čebelar Thi z logotipom ČZ Kambodže. Namenili smo jih za simbolično darilo novonastalim čebelarskim klubom v Kambodži ter državni univerzi za kmetijstvo.

25.02.2010Na sedežu ČZ Kambodže je potekalo prvo dvodnevno izobraževanje

Na sedežu ČZ Kambodže je potekalo prvo dvodnevno izobraževanje 25.2.2010 in 26.2.2010 je na sedežu čebelarske zveze potekalo prvo poskusno izobraževanje. Namen izobraževanja je bil udeležence naučiti izdelovati nakladne panje za Apis cerano. V okviru čebelarske šole bo del predavanj namenjen tudi izdelavi panjev. V začetku je zaradi ekonomičnosti manjših čebelarstev pomembno, da si vsak čebelar zna sam izdelati panj in skozi nastajanje panja spozna tudi osnove tehnologije čebelarjenja.

04.02.2010Kraljeva Univerza Za Agrikulturo

Dne 4.2.2010 sem se na kosilu srečal z g.Cheang Hong, direktorjem raziskav in razvoja na univerzi za agrikulturo. Pogovor je bil nadaljevanje mojega lanskoletnega obiska pri vice rektorju te univerze g. Ngo Bunthan-u. Predstavil sem mu »Bee to be« projekt ter kako in zakaj je prišlo do ustanavljanja Kamboške čebelarske zveze. G.Cheang Hong je doktoriral v Vietnamu s področja čebel.
 
Kambodža nima nobene čebelarke tradicije, nasprotno, odnos do lastnih čebel je destruktiven. Povedal mi je, da se na ministrstvu za kmetijstvo zavedajo, da so čebele neizogibno potrebne pri sodobnem kmetijstvu. Ministrstvo pričakuje od njegovega dela veliko, vendar sredstev za delo ni. Vesel je naše pripravljenosti za sodelovanje. Pripravljenost sem utemeljil z našo organiziranostjo, univerza pa je pomemben člen pri izobraževanju novih generacij strokovnih kadrov s področja čebelarjenja, zato ji mora biti pot do znanja široko odprta. V zameno nam je obljubil pomoč pri uvozu čebel iz Slovenije ali Vietnama. Končni vtis pogovora je zelo pozitiven, saj mi želimo delati s čebelami v Kambodži in zato za uresničitev naših projektov in idej nujno potrebujemo podporo univerze. V zaključku pogovora sva se dogovorila, da mu pošljem po elektronski pošti podroben načrt dela zveze, katerega bova pred mojim odhodom v Slovenijo skupaj preučila in opredelila možne skupne točke sodelovanja. Ocenjujeva da jih ni malo.

  <  [ 1-10 ]  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  [ 21-24 ]  >