Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

24.11.2009nove ideje kako samo-financirati šolo

nove ideje kako samo-financirati šolo

Predlagam, da bi takoj ob ustanovitvi na internetu objavili, da je na sedežu zveze možno kupiti panje in še kaj drugege od opreme. Žena pravi, da bi z deklicami na vasi lahko pripravile izdelke, ki bi jih prodajali. Za promocijo zveze npr. čebelarske obleke. Naslednji predlog bi bil ovitek, etui za potni list, kombinacija svile in ojačani vogali? dodatek vezenina, npr. logo čebelarske zveze Cambodia ali pa motiv po želji. Lahko bi izdelke prinesla nazaj v Slovenijo, kaj lično izdelanega in mislim, da ne bi smelo biti problem le te prodati na kakšni dobrodelni dražbi v naš namen. Kar bi lahko pomenilo, da bi si pri 100 kom lahko plačali internet za eno leto, poštni predal in še Sotijeva hčerka, bi z delom, ki ga bi naredila z izdelki, lahko zasluzila za dve lepi plači....? kaj mislite, bi to šlo?


20.11.2009Dobra novica - za ustanovitev zveze

Danes naj bi bil pridobljen še zadnji podpis v provinci Pursat in jutri naj bi sel v Phnom Penh po zadnjega.....nekako smo že optimistični in pripravljeni na nov začetek. Celo Soti se redno javlja. Pripravljam program za zvezo. Na prvem mestu je izobraževanje in pridobitev sredstev za delovanje. Preseneča me žena, od nekod je privlekla na dan za cel zvezek zapiskov o čebelah in pridno preverja ali je kar si je zapisala pravilno ali ne. Pravi, da mora dobro poznati o čemur bo govorila..... in predvsem ko jo bodo spraševali mora poznati odgovore. Dobra je, mi vrača voljo do vsega, ona in Soti. Za začetek bomo uredili pri meni še pisarno. Sicer nimamo še nič opreme ampak se bom že znašel. Soti mi bo prinesel čebele, rože že rastejo, le zadnji del vrta mi še manjka, navoziti moram zemljo in urediti da bo lepo.


24.09.2009Ogled šole

Ogled šole

V nedeljo sem bil pri šoli. Je za silo podprta, tako da ne bo padla. V bistvu je malo visela že lansko leto, ko smo prvič prišli na lokacijo. Potem so jo nekako poravnali, za silo ampak očitno fizika dela svoje. Ni problem, da teren plazi, pač pa erozija, sipka mivka se ob dežju umika nosilcem in nosilci se nagibajo po terenu. Pogovarjal sem se s stričkom, tesarjem, ki je vse življenje postavljal hiše. Pravi, da je potrebno pod vsaki steber zabetonirati betonski podstavek, ki bo pol metra vkopan v zemljo. Tako bo deževnica stekla čez betonski podstavek in ga ne bo spodjedala kot sedaj lesene hlode, ki so postavljeni na povrhnji sloj. Zemlja je polna mivke, ki je zbita in le počasi prepustna, tako da bo voda stekla naprej. Meni se zdi dokaj logično, nisem se videl hiše ki bi jo postavili direktno na zemljo. Izjema so tiste, ki imajo nosilne stebre vkopane meter ali več, odvisno od terena v zemljo. Šoli znajo groziti tudi termiti…


15.09.2009še vedno ni papirjev za ustanovitev zveze

Pozdravljeni!

Malo sem slabe volje, upam da vse kar bom napisal ne bo zvenelo temu primerno. Zveza je še vedno pri distriknem guvernerju ( mestnem poglavarju) - še ne podpise. To je že mesec dni izmikanja, vsako besedo so že pregledali.......naslednjič grem poleg. Naj pove če mu kaj ni všeč. Dokaj zoprno, saj dokler ne dobimo vsaj tu rešene papirje (v Pursatu) si niti panja čebel ne upam imeti doma.

lp, Tom


10.09.2009Tomaž je spet v Kambodži

Vodja projekta Tomaž se je za naslednje pol leta z družino vrnil v Kambodžo.

Začenja se akcija za pripravo vseh dokumentov (predvsem prevodov) da ustanovimo Čebelarsko zvezo v Kambodži znotraj katere bo začela delovati tudi naša Slovenska čebelarska šola.


  <  [ 1-10 ]  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  [ 21-24 ]  >