Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

31.10.201119. in 20.11. novo izobraževanje

19. in 20.11.2011 je BAC (čebelarska zveza Kambodže) skozi projekt Bee to Be razpisal nov termin izobraževanja za nove čebelarje v Slovenski čebelarski šoli v Kambodži.


15.10.2011Čebelar Sergej

Čebelar Sergej Čebelar Sergej uspešno širi svoje čebelarstvo in povečuje količine pridelanega slastnega medu. Kljub temu, da nekateri prisegajo na med A.dorsate, A.cerane in A.floreje, je dejstvo, da je med A.melifere zaradi same tehnologije pridelave (točenja medu ko v satih dozori) gostejši, vsebuje manj vode, ne fermentira. Kako tu poznavalci ugotovijo ali je med kvaliteten – ni ponaredek. Po žlički medu v parih minutah začutiš toplino, ki se iz želodca razširi po vsem telesu. Med je energijsko zelo bogato hranilo, ki zelo hitro preide v krvni obtok. Za kvaliteten med, je še vedno  v Aziji možno dobiti na trgu 15$ . Tako v sosednji Tajski kot Kambodži. Zanimivo vprašanje, kaj se torej pri nas prodaja  (uvoz iz Azije).

05.10.2011Obisk province Pailin

Obisk province Pailin Obisk province Pailin, na vzhodu države. Sicer po obronkih pogorja Kardamom še lepo poraščena  z gozdovi, seveda že zelo osiromašenimi. Za razliko od pretežnega dela države,  je na predelih kjer se je še nekaj let nazaj rastel deževni gozd tudi sedaj skozi vse leto zeleno. Na tem predelu je ogromno raznoraznih nasadov sadnih dreves, prevladujeta pa kuruza in vrsta Azijskega krompirja. Mikavna provinca za čebelarje, vendar skriva tudi pasti, ki se imenujejo pesticidi in insekticidi.

01.10.2011Apis andreniformis

Apis andreniformis Po petih letih iskanja je končno tudi peta vrsta pravih čebel živečih v Kambodži najdena v naravi.  Najdena je cca 15 km od Pursata. Čebelice so po velikosti enake A.floreji, vendar letajo hitreje, kot bi bile bolj boječe, ali pa se morda  zavedajo, kako redke so še ostale pri življenju na tem območju.

22.09.2011Kamboška zveza je postala polnopravni član svetovne zveze (Apimondia)

Kamboška zveza je postala polnopravni član svetovne zveze (Apimondia) 22.9.2011 je Kamboška zveza postala polnopravni član mednarodne federacije čebelarskih zvez (Apimondie). S tem smo zagotovili tudi institucionalni razvoj čebelarstva v Kambodži.

Postali smo enakovredni partner vsem čebelarskim zvezam po svetu, hkrati pa s tem dobimo status uradnega sogovornika drugim institucijam v Kambodži.

Članstvo v Apimondiji nam zagotavlja tudi nemoten razvoj našega začetega projekta Bee to Be, ki ga že nekaj let počasi a zelo uspešno izvajamo.

Apimondia - International Federation of Beekeepers' Associations

  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [ 11-20  21-24 ]  >