Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

18.02.2011Kompongcham 2

Kompongcham 2 Poleg kavčukovcov se pričenja tudi cvetenje določenih Evkaliptov, ki so zanimivi za čebele.

09.02.2011Reportaža v Kamboškem časopisu

Reportaža v Kamboškem časopisu Danes je bila v THE PHNOM PHEN POST HEART BEAN OF THE NATION objavljena dvostranska reportaža o Čebelarski zvezi in slovenski čebelarski šoli v Kambodži in intervju s Tomažem, kjer razlaga kako čebelariti.

več tudi na: http://www.phnompenhpost.com/index.php/2011020946660/Lifestyle/farmers-plan-to-be-the-bees-knees.html

30.01.2011Objava Tomaževe reportaže v Pčelarskem žurnalu (Srbija)

Objava Tomaževe reportaže v Pčelarskem žurnalu  (Srbija) Tomažu so v novi številki objavili reportažo o čebelarjenju v Kambodži  z Apis Cerano. Čudovite fotografije in zanimiv tekst - vredno branja!

25.01.2011Od kod rek "Ti je sekira padla v med"

Od kod rek Če je nekomu začelo iti dobro, je imel srečo ali je postal uspešen so mu ljudje rakli, da mu je "sekira padla v med".

In od kod ta rek?

Razlago sem dobil včeraj od prijatelja Ivota, ki jo je dobil od mehiškega majevskega pisatelja. Gre pa takole: ljudje, "lovci" so hodili po pragozdu in iskali divje čebelje družine, ki so imele svoj panj skrit v drevesnih duplah. Ko so lovci našli družino so s sekirami povečali vhod v panj, dokler ni bila odprtina dovolj velika, da bi jim lahko sekira padla v .... med.

Tomaž pa je dodal:

Tudi v Kambodži je še vedno veliko lovcev na čebele a se hkrati s čebelami, tudi njihov habitat silovito krči. Roji so lahko v džungli res velikanski. Le redka pa so še drevesa in skalni previsi na katerih se lahko zbere tudi po 100 in več družin dorsate. Vsi hkrati na enem samem mestu.

Čebele se išče / lahko najde, če se opazi konstantno vletavanje in izletavanje čebel. Kar tako se ne tolče/seka po deblu saj lahko čebele pošteno razjezimo, zato se tolče/seka le za nujno izsekavanje (...čim manj...)

24.01.20111.predavanja-Zaključek

1.predavanja-Zaključek Predavanje je potekalo 16 ur v dveh dnevih.

Osnovne čebelarjenja so bile predstavljene slušateljem na 380 prosojnicah, od tega 250 fotografij različnih situacij iz čebelarske tehnike in življenja čebelje družine.

Predvajali smo tudi dva filma o čebelarjenju z Apis cerano na Kitajskem in film o življenju v čebeljem panju.

Skrite rezerve. Douglas Johnson, čebelar iz USA, ki je nesebično pristopil predavanjem in dodal nekaj vložkov iz svoje 35 letne čebelarske prakse. Sicer v lokalnem NGO ju vodi čebelarski projekt, ki je financiran iz USA. Hvala Douglas za nesebično gesto. Hvala Rotary Slovenija za financiranje izvedbe predavanja!

Tomaž

  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [ 11-20  21-24 ]  >