Slovenska čebelarska šola v Kambodži


Kako pomagati?


Čebelarska zveza Kambodže


Vse o čebelarjenju


Sodelujoči in donatorji

Slovenska čebelarska šola v Kambodži

Kje? Kambodža. Azija.

Povabilo v partnerstvo pri projektu
"Slovenska čebelarska šola v Kambodži"

V želji za večje mednarodno uveljavljanje slovenskega znanja in izkušenj nastaja v daljni Kambodži Slovenska čebelarska šola.  

Projekt Slovensko čebelarsko šolo v Kambodži podpirajo slovenski Rotary klubi, Čebelarska zveza Slovenije in predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Mednarodni projekt predstavlja priložnost, za katero verjamemo, da se v takšni obliki ponudi zelo redko. V projektu čebelarji in rotarijci sodelujemo, ter ga organizacijsko in finančno spremljamo od začetka. Projekt ne potrebuje velikih finančnih vlaganj, ima pa izredno velik poslovni, marketinški in socialno-humanitarni potencial.

Izjemnost mednarodnega projekta je že to, da smo ga poimenovali s slovenskim imenom. To smo storili namerno, kajti slovensko čebelarstvo in kranjska čebela sta po svetu prepoznavna kot vrhunska. Čebelarstvo se je kot gospodarska panoga vsekakor razvilo predvsem zaradi slovenskih zanesenjakov – npr. Antona Janše (prva visoko strokovna knjiga o čebelah že v času cesarice Marije Terezije) in Petra Pavla Glavarja. Kranjska čebela – kranjica – pa je cenjena kot najbolj marljiva delavka. Z večstoletno selekcijo in novimi znanji je slovensko čebelarstvo postalo sinonim uspešne panoge. Čebela simbolizira slovenske potenciale v mednarodni delitvi dela – z znanjem čebelarjev majhna kranjica ustvarja presenetljivo dodano vrednost in zagotavlja produkte za ohranjanje zdravja, povečuje donose v agronomiji itd.

Projekt predstavlja tudi poslovno priložnost, da preko projekta vzpostavite poslovne vezi na tržišču v Kambodži, ki je bilo zaradi zgodovinskih okoliščin hermetično zaprto in neizkoriščeno skoraj 30 let. Več

15.09.2011šiviljska delavnica

šiviljska delavnica Na sedežu čebelarske zveze je nastala prava mala šiviljska delavnica. V njej se šivajo čebelarske obleke, prve obleke bodo pripravljene do naslednjega izobraževanja. Možno jih bo tudi kupiti.

21.02.2011Mekong

Mekong Mekong je upadel za cca 9 metrov in ogromne površine obdelovalne zemlje so zasajene z raznoraznimi kulturami.

19.02.2011Različne vrste domovanj Apis cerane

Različne vrste domovanj Apis cerane Kavčukovci, Evkalipti privabljajo družine čebel od vsepovsod. Apis cerana zelo teško najde primeren dom. V zelo kratkem času smo našli družino, ki se je ravno naseljevala v betonski električni drog, znotraj katerega je luknja v premeru 5 cm.Dokaj neudoben dom. Dve družini v kokosovih palmah imasta malo več prostora. Še ena družina se je naselila v zvočniku, ki ga prebivalci hiše redno uporabljajo. Presenetljivo že mesec dni vstraja v bučnem domu.

19.02.201125 družin Apis dorsate na enem drevesu

25 družin Apis dorsate na enem drevesu Veličasten pogled, ki si ga želi videti vsak čebelar. 25 družin Apis dorsate na enem drevesu. Pogled na mogočno drevo in družine dorsate je zares veličasten... Posest je zaščitena pred lovci z obzidjem, namenjena je snemanju filmov, videospotov. Takšna drevesa so žal prava redkost.

18.02.2011Obisk Kompongcham province

Obisk Kompongcham province Kavčukovi nasadi. Stotine hektarjev kavčukovcev odpira prve cvetove. Omamni vonj nektarja se širi po nasadih. Vendar čebelarjenje ne bo enostavno. Pod drevesi uporabljajo pesticide, s katerimi zatrejo ostale rastline. S tem so čebele tu obsojene na dokaj enolično prehrano kavčukovcev.

  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [ 11-20  21-24 ]  >